Cunoștințele economice ale românilor: Care ne e nivelul, unde ne situăm, câtă educație financiară avem

de: Ozana Mazilu
31 10. 2023

Într-un context economic delicat, educația financiară a cetățenilor țării noastre este esențială. Însă realitatea este alta, cunoștințele economice ale românilor fiind precare. Majoritatea cetățenilor adulți din România au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar, spune Mugu Isărescu, fost prim-ministru al României.

Cunoștințele financiare ale românilor, precare

Acesta este de părere că, pentru o funcționare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să dețină informații economico-financiare minime, care să-i permită să-și gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a României, la o conferință de specialitate, citat de Profit.ro.

În opinia sa, un cetățean trebuie să cunoască modul de funcționare a economiei în general și a economiei naționale, a economiei de piață, în special.

„Genericul conferinței de astăzi vorbește de la sine: „O perspectivă critică asupra rolului educației în incluziunea și reziliența financiară în România”. Practic, noi găzduim o dezbatere consonantă cu preocupările noastre, ale Băncii Naționale. Sunt preocupări continue dedicate acestui subiect: educația financiară. De data asta, punctul de pornire îl constituie însă o serie de studii recente despre nivelul de educație financiară a adulților din România”, a menționat Mugur Isărescu, conform aceleiași surse.

Vezi și: Cum visează românii să facă avere: „Să-mi iasă speciala la păcănele”. Educația financiară, la pământ

Vezi și: De ce sunt românii săraci de tineri până la bătrânețe: cea mai mare greșeală se face la 30 de ani

Potrivit acestuia, cercetările efectuate pe plan național, pe baza unor metodologii bine stabilite, dar și a unor eșantioane care să asigure reprezentativitatea corespunzătoare, „nu arată deloc bine”.

„Majoritatea cetățenilor adulți din România au cunoștințe insuficiente în domeniul financiar. Este însă cunoscut că, pentru o funcționare cât mai eficientă a mecanismelor economice, fiecare persoană activă ar trebui să dețină informații economico-financiare minime, care să-i permită să-și gestioneze banii și riscurile asociate în mod responsabil, să cunoască modul de funcționare a economiei în general și a economiei naționale, economiei de piață, în special. Ce trebuie făcut pentru a ajunge cât mai repede la o atare stare în România? Aceasta este o temă pe care cred că o va aborda explicit sau implicit conferința de astăzi”, a completat guvernatorul BNR.

Vezi și: Românii deștepți pun acum bani deoparte, chiar dacă viața e grea

Mugur Isărescu a subliniat că opiniile care sunt prezentate în conferință vor fi cele ale autorilor respectivelor studii, care au o dimensiune preponderent sociologică, cercetarea fiind de regulă făcută din perspectiva atitudinii și comportamentului față de fenomenele economice și față de bani. Guvernatorul BNR a făcut referire și la „resursele educațional-publice” ale BNR, care se regăsesc pe website-ul oficial, comunicate oficiale, rapoarte, sinteze, indicatori statistici, buletine, pachete de informații, dar și filme de animație, aplicație pentru dispozitive mobile, un joc de educație financiară și o platformă de tip bibliotecă virtuală pentru elevi și profesori.